Hogyan enyhíti az ízületi fájdalmat?

0
1263

Ízületek alkotják a kapcsolatok között csontok. Segítenek a költözésben. Bármilyen sérülés az ízületek betegség vagy sérülés zavarhatja a mozgás, és okozhat sok fájdalmat. Számos különböző állapot fájdalmas ízületekhez vezethet, beleértve az osteoarthritist, a rheumatoid arthritist, a bursitist, a köszvényt, a törzseket, a spraineket és egyéb sérüléseket. Az ízületi fájdalom rendkívül gyakori. Egy országos felmérésben a felnőttek körülbelül egyharmada számolt be ízületi fájdalomról az elmúlt 30 napban.

Térd fájdalom a leggyakoribb panasz, amelyet a váll, illetve csípő fájdalom, de ízületi fájdalom befolyásolhatja bármely része a test, a bokáját, a láb, a vállak, kezek. Ahogy öregszel, a fájdalmas ízületek egyre gyakoribbak lesznek. Az ízületi fájdalom enyhe irritálástól a legyengülésig terjedhet. Néhány hét után (akut), vagy több hétig vagy hónapig (krónikus) is elmúlik.

Mérsékelt vagy súlyos ízületi fájdalom duzzanata

Még a rövidtávú fájdalom és az ízületek duzzanata is befolyásolhatja az életminőségét. Bármi is az oka az ízületi fájdalom, akkor általában kezelni a gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, vagy alternatív kezelések. Orvosa először megpróbálja diagnosztizálni és kezelni az ízületi fájdalmat okozó állapotot. A cél a fájdalom és gyulladás csökkentése, és az ízületi funkció megőrzése.

Kezelési lehetőségek közé tartozik. A mérsékelt vagy súlyos ízületi fájdalom duzzanat, egy over-the-counter vagy vényköteles nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID), mint az aszpirin, ibuprofen (Advil, Motrin), vagy naproxen-nátrium (Aleve), segíthet. A COX-2 gátlóként (celcoxib) ismert NSAID-ok újabb generációja szintén jót tesz a fájdalom enyhítésére, de ezen gyógyszerek (Celebrex) kivételével mindegyiküket eltávolították a piacról a szívroham, a stroke és más cardiovascularis események fokozott kockázata miatt. NSAID-ok is lehetnek mellékhatások, potenciálisan növeli a gastrointestinalis vérzés kockázatát.

Ha enyhébb fájdalom nélkül duzzanat, acetaminofen (Tylenol) lehet hatékony. Legyen óvatos, ha a gyógyszer szedése, különösen, ha alkoholt iszik, mert nagy dózisban okozhat májkárosodás. A kockázatok miatt, meg kell, hogy bármely ilyen fájdalomcsillapító gyógyszerek óvatosan.

Mik az ízületi fájdalom jelei és tünetei?

Ha a fájdalom olyan súlyos, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a Cox-2 gyógyszerek nem elég hatásosak, orvosa erősebb opioid gyógyszert írhat fel Önnek. Mivel az opioid szerek álmosságot okozhatnak, csak orvosi felügyelet alatt használhatja őket. Ezek is okozhat székrekedés, amely enyhíti azáltal, hogy hashajtók. Mik a közös oka az ízületi fájdalom.

Ízületi fájdalom okozhatja sérülés vagy betegség érintő bármely ínszalagok, bursae (például, bursitis), vagy az ín az ízület körül. Sérülés vagy betegség (például, az autoimmun betegségek szisztémás lupus erythematosus és rheumatoid arthritis) is befolyásolhatja a szalagok, porcok, valamint a csontok az ízületen belül, ami egy fájdalmas ízület. A fájdalom az ízületi gyulladás (ízületi gyulladás) és a fertőzés (például Lyme-betegség) egyik jellemzője lehet az ízület ritka daganatának (például pigmentált villonodularis synovitis) vagy a krónikus fáradtság szindrómának.

Mik az ízületi fájdalom jelei és tünetei? Az arthralgiát a mozgás, a nyomás vagy a teherviselő aktivitással szembeni rezisztencia súlyosbíthatja. Az ízületi fájdalom olyan jelekkel és tünetekkel járhat, mint az ízületi merevség, a helyi melegség, duzzanat és érzékenység.

Mik az ízületi fájdalom tesztek?

Mikor hívjam az orvost az ízületi fájdalomról? Ha a tünetek egy hét után is fennállnak, azt egy egészségügyi orvosnak kell értékelnie. Sőt, súlyos fájdalom az ízület orvosilag értékelni kell a lehető leghamarabb. Mik az ízületi fájdalmak vizsgálatai? Az egészségügyi szakember felveszi a kórtörténetben szereplő tüneteit, melyek az ízületi fájdalmakhoz vezetnek, illetve azokhoz kapcsolódnak. Milyen tevékenységet(ies), ha van ilyen, hogy mit csinált, amikor az ízületi fájdalom tünetei kezdődött meg kell vitatni.

A fájdalom mértékét befolyásoló súlyosbító és enyhítő körülmények szintén fontosak lesznek. A vizsgálatot követően további vizsgálatokra lehet szükség, beleértve a vérvizsgálatokat, a röntgensugarakat vagy más képalkotó vizsgálatokat. Esetenként az MRI vizsgálat hasznos, ha a probléma további meghatározást igényel.

Az ízületi fájdalom kezelése a pontos kiváltó ok felé irányul. Ha a probléma egy sérülés, a kezdeti kezelés gyakran magában foglalja a pihenést, hideg alkalmazások, gyulladáscsökkentő gyógyszerek. További fájdalomcsillapító gyógyszerek lehet, vagy nem szükséges. Fokozatosan rehabilitációs fizikoterápiára lehet szükség. Ha az ízületi fájdalom oka az ízületi gyulladás okozta, gyulladáscsökkentő gyógyszerek is ajánlott, majd más gyógyszerek az oka az ízületi gyulladás. Ha a betegség a csont, ínszalag, vagy porc, műtéti beavatkozásra lehet szükség.